Kapcsolat: striker@striker.hu

Legújabb tartalmak

Jelenlegi hely

A járványos agyhártyagyulladásról

Nem vagyok orvos, ám a halál a közvetlen közelünkben sújtott le, így el kellett gondolkodnom, arról a nem sokról, amit az egészségügyi közhírek forrása – mondjuk az ÁNTSz – velünk megosztani fontosnak tartott. Az első lépésük egyébként a hírzárlat volt, fertőzőnek tartott betegségek esetében ez nagyjából olyan hatásos, mint Galilei börtönbe zárása volt annak idején.
Ám – különös megnyugtatásnak szánva – folytonosan elhangzott, hogy leginkább a kisgyerekek és a legerősebbnek tartott ifjak esnek áldozatul ennek a járványos kórnak. Nyomban arra jutottam, hogy ez a két korosztály bír a legerősebb immunrendszerrel, így bizonyára fény derül arra hamarost, hogy épp ez a baj esetükben – így a hatékony válasz nem csak a járványügy, de az immun-informatika kezében lesz feltehetően. Bizonyára nemsokára kimutatja az orvostudomány, milyen, a szokásosnál erőteljesebb immunválasz aktivizálja a meningococcus baktériumokat.
Aztán tegnap ugyanerről a betegségről is kérdezte Baló György a nagyszerű Freund Tamás agykutató akadémikust, aki kitért a választól, mondván, infektológust kellene megkérdezni – majd alig egynegyed órával később beszámolt arról a kutatásról mely kimutatta, hogy az autizmus gyakoribb olyan esetekben, ahol a kismama jelentéktelenebb fertőzésen esik át várandóssága alatt, azaz az erős immun-ellenlépés indítja el a magzatban az autizmus kialakulásának folyamatát.
Meglepő a műsorban ki nem mondott párhuzam, hiszen a két rizikó-csoport mellett a kismamák immunrendszere is csúcsra-járatott. Bizonyára sok kutatás folyik e téren, s bizonyára az immun-szupressziónak is szerepe lesz majd a járványos agyhártyagyulladás fellángolásainak megértésében és megelőzésében – közelebb a filozófiához, mint amiképpen sok fizikai elmélet is megelőzi a gyakorlati bizonyítást.
De jól esne, ha nem a titkolózás és eltagadás paradigmája jutna a rizikó-csoportokért aggódóknak. Azaz EL KELLENE MONDANI az életerős, edzett, sportos fiataloknak, a szüleiknek és a mentősöknek, hogy bizonyos rosszullétek, tünetek esetén ÉPPEN AZÉRT van szükség haladéktalanul MENTŐRE, mert az illető egyébként makk egészséges és alig szokott beteg lenni.