Kapcsolat: striker@striker.hu

Legújabb tartalmak

Jelenlegi hely

NAPLÓ - 1977. augusztus 29-30-hoz.

(A Napló további részei a keresőablakba naplo szót írva és a keresésre kattintva megjelennek.)
 
 
 
 
"Augusztus 29-30-hoz
 
Fionáéknál lakva a beszélgetések a foci és a szocializmus párhuzamos világai között váltakoztak. George a II. Világháborúban Málta szigetén szolgált a brit királyi tengerészetnél. A földes pályán – ami csontszárazra keményedett a mediterrán hőségben – rendszeresen játszottak focimeccseket, George a legénységi csapatban volt középhátvéd. Igenám, de a tisztek között kevesen fociztak – nem mindenki tudja, hogy a futball Angliában a munkásosztály sportja volt, felsőbb osztályok, tehát az arisztokraták és a polgári elit a krikett, a lovaspóló és a rókavadászat, valamint a lóverseny világában élt.
 
Így egyszer a tengerésztiszti csapat nem volt meg, és George-nak a legénységi meccs után a tűző napon pályán kellett maradnia egy második 90 percre. Ezt azért azóta sem felejtette el – persze a szenvedély töretlenül megmaradt. Fiona szerint mindig nagyon lassan kell sétálniuk, ha valamelyik parkban futballozók mellett mentek el, hátha kipattan egy labda, és vissza lehet rúgni – és, mint Fiona mondta, képzeljem el, volt, hogy egyszer két labda is kipattant, és George véletlenül épp ott volt…
 
A szocializmus számukra – ahogy az már korábban érezhető volt félmondataikból – 1956 után eltemetett utópiává vált. A csehszlovákiai bevonulás után meg végleg. Amit munkás-sorsból kiemelkedett értelmiségiként és alkalmazottakként fiatal korukban megálmodtak – egy igazságos és szociálisan gondoskodó Anglia – nem rendelkezett már semmiféle ideálképpel számukra sehol a világbon. Pedig George valamikor még oroszul is elkezdett tanulni, amit rajta akart jobb híján gyakorolni, borzalmas helyzeteket okozva ezzel – amikor mondjuk nyilvános helyről, például a Főposta csarnokából hívta őket telefonon, hiszen, mivel rosszul hallott, nagyon hangosan kellett vele oroszul beszélni.
 
Egyébként, mint később kiderült, a szüleivel rendszeresen beszéltek telefonon ezekben a napokban. Később elmesélték, hogy arra kérték őket telefonon, hogy mondják meg neki: nem lehet náluk augusztus 31-ike után. Magyarországon kívül nincs hová mennie, gondolták."